Persoonlijke Lening

Indien u eenmalig een bedrag groot bedrag nodig heeft, is een persoonlijke lening waarschijnlijk de beste optie. U kunt deze gebruiken voor bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe keuken of een nieuwe wasmachine en wasdroger. Bij een persoonlijke lening wordt vooraf de aflossing geregeld, dus u weet altijd precies waar u aan toe bent. De rente is van gemiddelde hoogte.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het geleende bedrag in een keer en ook eenmalig wordt uitgekeerd. De lener betaalt het geleende bedrag terug in een vooraf vastgesteld aantal termijnen. Elke termijn is voor een deel opgebouwd uit aflossing en voor deel uit rente. Deze rente wordt betaald over de restschuld, dus na een termijn niet meer over het totale geleende bedrag.

Looptijd en rente bij een persoonlijke lening

Zowel de looptijd als de rente worden vastgelegd in een leenovereenkomst en kunnen niet gewijzigd worden tijdens de looptijd. Ook is het niet toegestaan om afgelost saldo weer op te nemen, wat wel het geval is bij een doorlopend krediet. Het verloop van de lening staat geheel vast. Lener en uitlener weten dus beide waar ze aan toe zijn. Omdat er voor de uitlener geen zekerheid is of het geleende bedrag wel terug wordt betaald, is de rente hoger dan bij een hypotheek lening. Hier heeft men namelijk het huis als onderpand. De rente is echter wel lager dan bij een doorlopend krediet, door het ontbreken van renterisico. Vaak wordt huurkoop in verband gebracht met het aanschaffen van een auto, maar het kan vaak voordelig zijn om te bekijken of een persoonlijke lening geen betere oplossing is om de auto te financieren.

Voordelen en nadelen persoonlijke lening

De voordelen van een persoonlijke lening zijn het vaste rentepercentage, de looptijd en de zekerheid. Echter, het rentepercentage kan ook in uw nadeel zijn: omdat de rente vaststaat, kan het gebeuren dat deze hoger is dan bij een kredietvorm waar de rente schommelt. Ook is de rente hoger dan bij bijvoorbeeld een effectenkrediet omdat er geen onderpand gegeven wordt. Ook is het een minder flexibele leenvorm dan een doorlopend krediet . Bij sommmige banken moet er namelijk een boete worden betaald, als u er voor kiest om vroeg af te lossen. Bij een doorlopend krediet kunt u vaak geheel gratis vervroegd aflossen.

Persoonlijke lening aanvragen

Bij iedere kredietverstrekker is een persoonlijke lening aan te vragen. Vergelijk de verschillende aanbieders op basis van de hoogte van de rente en de hoogte van de aflossing.