Huurkoop

Als u van plant bent geld te lenen, hebt u de keuze uit vele verschillende soorten leningen, ook wel kredietvormen genoemd. Hieronder hebben we voor u een overzichtje gemaakt van veelvoorkomende soorten leningen. U vindt telkens een korte beschrijving van de kredietvorm. Voor een diepgaande en uitgebreide omschrijving van elke leenvorm, klikt u op lees meer.

Wat is huurkoop?

Huurkoop is een vorm van huren die uiteindelijk leidt tot de koop van een goed. U doet bijvoorbeeld een aanbetaling op een auto en vervolgens betaalt u het overgebleven bedrag in termijnen. Pas wanneer de laatste termijn verstreken is, wordt u eigenaar van de auto. Bij huurkoop wordt de huurder pas eigenaar van het product na het verstrijken van het laatste termijn.

Looptijd en rente bij huurkoop

Bij huurkoop wordt vaak een hoger rentepercentage gerekend dan bij vele andere consumptieve kredietvormen. Dit komt doordat er geen onderpand is. De looptijd is afhankelijk van uw voorkeuren en de eisen die de verkoper stelt.

Voordelen van huurkoop

Het mooie aan huurkoop is, dat de huurder / koper het product vrijwel direct mee kan nemen en kan gebruiken. Daar staat wel tegenover dat er vaak een hoge rente gevraagd wordt en dat de kredietverstrekker het product terug kan halen als er minder dan 75% is betaald en niet meer kan worden voldaan aan de aflossing. Ook mag de koper het gekochte niet verhuren of verkopen en ligt de aansprakelijkheid voor eventuele schade bij de huurder.

Huurkoop of persoonlijke lening?

Bij de aanschaf van een auto wordt huurkoop vaak gebruikt als kredietvorm. Daarbij wil de koper meestal dat voor de gekochte auto een all risk verzekering wordt afgesloten gedurende de looptijd van de lening. Daarnaast wordt bij huurkoop vaak een hogere rente berekend dan bij andere soorten leningen. Daarom is het vaak voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten en daarmee de aanschaf van de auto te betalen.

Regelgeving omtrent huurkoop

Als de koper niet kan voldoen aan zijn betalingsverplichtingen, dan kan de verkoper via de rechter een bevel tot teruggave van het gekochte krijgen. Dan kan het goed opnieuw worden verkocht. Als blijkt dat de opbrengt van deze tweede verkoop onvoldoende is om de schuld die de eerste heeft af te lossen, dan blijft de eerste koper verantwoordelijk voor de nog openstaande schuld, ondanks het feit dat hij goed al af heeft moeten staan. Aan huurkoop worden ook enkele andere bijzondere eisen gesteld. Deze moet bij akte worden aangegaan en in deze akte moeten onder andere de verkoopprijs en het verloop van de aflossingen staan. Als dit niet het geval is, is er geen sprake van huurkoop. Ook wordt de koper dan onmiddelijk eigenaar van het product.