Flitskrediet

Hebt u op korte termijn een klein bedrag nodig, dan is een flitskrediet of ook wel minikrediet misschien iets voor u. Een flitskrediet is een lening met een korte looptijd en vaak een lage leensom. Meestal bedraagt de leensom enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. De kosten van een flitskrediet zijn vaak wel erg hoog in verhouding met de kosten van leningen met een hogere leensom.

Wat is flitskrediet?

De naam van een flitskrediet zegt het min of meer al: geld beschikbaar in een spreekwoordelijke flits. Het gaat meestal om relatief kleine bedragen; ongeveer 50 tot 1000 euro. Een flitskrediet kan handig zijn als op korte termijn een beetje geld nodig is. Vanwege de snelheid waarmee een flitskrediet wordt afgesloten wordt het ook wel een sms lening genoemd.

Looptijd en rente bij een flitskrediet

De looptijd bij een flitskrediet is vrij kort. Bij veel aanbieders moet de aflossing van de lening binnen een maand terugbetaald zijn. De rente van een flitskrediet is in vergelijking met andere kredieten erg hoog. Sinds 2010 staan de aanbieders van flitskredieten, net als andere kredietverstrekkers, onder toezicht van de AFM, vanwege de hoge kosten en rentes die de kredietverstrekkers in rekening brachten aan de kredietnemer. Hierdoor zijn de gevraagde rentevergoedingen en de gevraagde vergoeding voor de bijkomende kosten gedaald.

Voordelen en nadelen van een flitskrediet

Een groot voordeel van een flitskrediet is dat het geld snel beschikbaar is en dus ook snel gebruikt kan worden. Daarbij is de lening ook vrij snel weer afgelost en hoeft er niet altijd BKR toetsing plaats te vinden. Het nadeel is de kosten die aan een flitskrediet vastzitten. De rente en de zogenoemde bijkomende kosten zijn namelijk erg hoog in vergelijking met andere kredieten.

Flitskrediet aanvragen

Een flitskrediet kan niet bij elke kredietverstrekker worden aangevraagd. Er zijn enkele kredietverstrekkers die zich hebben gespecialiseerd in het verstrekken van flitskredieten. Het aanvragen van een flitskrediet is meestal zo gebeurd. Informeer altijd goed naar de rente en de bijkomende kosten of ook wel administratiekosten, om eventuele problemen te voorkomen.