Doorlopend Krediet

Een doorlopend krediet is vooral handig als u een bedrag wilt lenen, maar als nog niet zeker is hoe dit bedrag precies uitgegeven moet worden en wanneer dit precies moet gebeuren. U kunt bij een doorlopend krediet tot een bepaald bedrag (kredietplafond) geld opnemen. Een doorlopend krediet is handig voor bijvoorbeeld het kopen van meubels voor uw nieuwe huis.

Wat is doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een lening waarbij de leensom gedurende de looptijd telkens opnieuw geheel of gedeeltelijk kan worden opgenomen. Een doorlopend krediet wordt vaak gebruikt indien er geld nodig is, maar nog niet zeker is wanneer dit is en hoeveel. Een goed voorbeeld is voor de inrichting van een huis. U weet dat er meubels nodig zijn, maar nog niet precies wanneer. Daarbij komen er altijd een aantal onverwachte prachtige spulletjes op uw pad, die u toch wel graag thuis wilt hebben staan.

Looptijd en rente van een doorlopend krediet

De looptijd en rente worden vastgelegd in een leenovereenkomst, maar kunnen gedurende de looptijd veranderen. Daardoor staat het verloop van de lening niet vast. De rentevergoeding die in rekening wordt gebracht bij een doorlopend krediet is meestal hoger als bij een hypotheek lening, omdat er geen onderpand is voor de uitlener, zoals een huis. De rentevergoeding is ook hoger dan bij een persoonlijke lening. Dit komt door het renterisico. De aflossing kan berekend worden door een maandtermijn te berekenen als percentage van het openstaand saldo of van het kredietlimiet (vaak 2%).

Voordelen en nadelen van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is handig als niet zeker is wanneer welke hoeveelheid geld moet worden opgenomen: de flexibiliteit is groot. U kunt een doorlopend krediet goed gebruiken voor iets als de inrichting van een huis. Bij de meeste kredietverstrekkers kunt u een doorlopend krediet afsluiten van maximaal ?100.000. Het mooie is dat u niet in een keer de hele leensom hoeft op te nemen, maar zelf kan bepalen wanneer u wat opneemt. Wat ook speciaal is aan het doorlopend krediet, is dat de lener tijdens de looptijd zonder boete toch extra af mag lossen. Hierdoor kan de looptijd flink verkort worden.

Doorlopend krediet afsluiten

Bij elke kredietverstrekker is een doorlopend krediet af te sluiten. Zorg ervoor dat u goed de voorwaarden vergelijkt, voordat u met een aanbieder in zee gaat. Let er bijvoorbeeld op of tussentijdse aflossing mogelijk is en vraag of er een vast rentepercentage gerekend kan worden.